ISTEN HOZTA HONLAPUNKON!

Amikor az ember belép egy könyvtárba, úgy érzi a tudás templomába lépett, hiszen a könyv a kultúra egyik legfontosabb hordozója, őrzője. A könyvtárban az ember és a könyv talál egymásra. Egy könyvtár mérete, minősége és szépsége a fenntartó intézmény kultúra és tudomány iránti elkötelezettségét mutatja. Egy nagy könyvtár lehet alapja egy nagy egyetemnek.

Egy egyházi könyvtár pedig már a létével arról tanúskodik, hogy az igazi tudomány ugyanúgy nem fél a hittől, miként a mély hit sem tart a tudománytól. Kölcsönösen elismerik ugyanis egymás illetékességét a saját területükön, mégis egymásra vannak utalva, mert “a tudomány, vallás nélkül sánta, a vallás pedig tudomány nélkül vak” (Albert Einstein).

Amikor Eszterházy Károly egri püspök folytatta elődei egyetem alapítási terveit, a Líceum megépítése után első feladatának tartotta egy egyetemhez méltó könyvtár létrehozását benne. A tervezett négy kar igényeinek megfelelően a teológia, a filozófia, a jogtudomány és az orvostudomány területéről könyveket vásároltatott szerte Európában.

E kiváló alapító főpap 250 év távlatából azt üzeni a mai látogatóknak, hogy érdemes minden munkánkat olyan igényesen, lelkesen és jövőbe tekintően végezni, mint azt ő is tette azokkal a segítőivel együtt, akik maradandót alkottak az Egri Főegyházmegyei Könyvtár létrehozásával.

Azt kívánom a látogatónak, hogy e falak között ráhangolódjon a tudomány, a kultúra és a hit mélyebb megismerésére és tiszteletére, mert ezen kincsek birtoklása teljesebbé és örömtelibbé teszik az életet.
 
Ternyák Csaba
egri érsek
FacebookGoogle bookmarkTwitterDel.icio.usIWIWSatartlapJP-Bookmark
SEO by Artio