Főegyházmegyei Könyvtár, Eger

  
  

Kapcsolat/Contact

Névnap

Ma 2020. július 04., szombat, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Translation:

English French German Italian Polish Russian Spanish Ukrainian

Kövessen minket:

  • Facebook Page: 125963080862559

Hírcsatorna

Látogatottságunk:

Tartalom találatai : 724787

Színlapok a 17-18. századból

Ezzel a címmel nyílt kiállítás könyvtárunk Barokk termében 2014. május 8-án, amely az iskolai színjátszás világába enged betekintést. A kiállítás megnyitójáról a Szent István Televízió készitett híradást:

 

 

 

A tárlat a magyar színházi kultúra történetének egy szinte ismeretlen területét, az iskola színjátszás világát idézi fel a látogatóknak. A 16-18. században a színház szinte mindenkinek elérhető, legelterjedtebb formája a középiskolákban folyó színjátszás volt. Az előadásokhoz kéziratos vagy nyomtatott színlapot is készítettek.

A tárlat megnyitóján dr. Ternyák Csaba egri érsek így fogalmazott: „Örömmel látom azt, hogy a régi korokban is milyen nagy nyitottság volt a kultúra, a művészetek, többek közt a színjátszás iránt. Az egyházi iskolákban, a különféle felekezeti, szerzetesi iskolákban is a színjátszásnak egy hallatlan nagy kultúrája volt már a 17 – 18. században. Szívesen ajánlom mostani egyházi iskoláink figyelmébe, ahol szintén jelentős kulturális, művészeti tevékenység folyik, hogy a színjátszásról sem szabad elfeledkeznünk, hiszen része a teljes emberi életnek, nagyon sokat tanulhatunk belőle…”

A Főpásztor elmondta még: ezek az emlékek jól mutatják az egyház nyitottságát, hiszen ezek az iskoladrámák a vallásos történetek mellett az élethez tartozó más témákat, szerelmes, komikus műveket is felvonultat. Ez a keresztény ember életének gazdagságát mutatja.

A színlap funkciója más volt, mint a 20. században, az előadás címén és időpontján kívül közölték a mecénás nevét, a szereposztást, a darab rövid tartalmát és jeleneteit is. Így a 4-16 oldalas kis nyomtatványok meghívóként szolgáltak, segítették a nézőket az előadás megértésében és megörökítették a szereplők névsorát is. Éppen ezért a színlapok nemcsak a dráma és a színháztörténet, hanem az iskolatörténet, sőt (a diáknévsorok miatt) a családtörténet szempontjából is nagyon érdekesek.

A majdnem 10 ezer magyarországi iskolai színielőadás sokszínű repertoárját, fejlett színpadtechnikáját elsősorban a jezsuita, a piarista, és a pálos színlapok segítségével mutatja be a kiállítás, de a tárlókban helyet kapott sok egyéb, a Főegyházmegyei Könyvtárban illetve a Főegyházmegyei Levéltárban őrzött dokumentum (iskolai jegyzet, történeti munka, drámakézirat stb.) is.

A jezsuita gimnázium és a papnevelde (szeminárium) díszes, régi színlapjainak segítségével megelevenedik a látogatók előtt a 18. századi egri színházi élet is, amikor majdnem 300 előadásnak tapsolhatott a város közönsége.

A tárlat a Főegyházmegyei Könyvtár barokk termében látható a könyvtár nyitvatartási idejében.

 

FacebookGoogle bookmarkTwitterDel.icio.usIWIWSatartlapJP-Bookmark

Keresés/Search

Ajánlott linkek:

Egyházi Könyvtárak Egyesülése

Egyházi Könyvtárak Közös Katalógusa

Magyar Katolikus Egyház